perjantai 16. maaliskuuta 2012

Koplan hiekkavertailu

Mama kysyi aikaisemman postauksen kommenteissa markettihiekoista ja eläinkaupanhiekoista. Tajusin kun aloin käydä mielessäni läpi eri hiekkoja, että meillä on kokeiltu aivan älytön määrä eri merkkejä... Miksen siis listaisi niitä, jos joku sattuu etsimään uutta hiekkaa. Meillä on toisaalta aika hyvä kokeiluraatikin. Ihmisellä on superherkkä nenä tiettyjen hajujen suhteen, Aada on vessastaan tarkka neito, Aamos pissaa epämääräisen muotoisia jättipaakkuja, jotka vain harva hiekka saa muodostumaan koviksi paakuiksi, ja leikkaamattomana neitona Nannan pissa haisee tavallista voimaakkaammalle. En tehnyt maailman tarkointa hintavertailua, hinnat ovat joko zooplussan nettikaupasta tai mustin ja mirrin paljousalennuksella ostetuista hiekoista. Varmaan jokaista merkkiä saa ihan kohtuu hintaan kun tarpeeksi tarjouksia kyttää, tarkoituksena oli lähinnä näyttää että harvoin hinnat paljoa toisestaan poikkeavat. Nää on sit vaan ihan meidän omia kokemuksia, että jos jonkun lempihiekka haukutaan maanrakoon, niin se on vaan meidän kissojen ja ihmisten mielipide.

Meillä testatuissa hiekoissa on mikrohiekka yliedustettuna, koska haluan käyttää kissoille mieluisinta alustaa vessassa, ja hajusteeton mikrohiekka on kissan luontainen ja sille lajityypillinen vessa. Eli hiekkaa siis kannamme selkä vääränä, vaikka jos ihmiset päättäisivät ihan yksinään, vaihtaisimme heti ihanan männyntuoksuiseen ja vähän pölyävään isokokoiseen pellettiin. Tiedän kuitenkin että Aada on pissannut sänkyyn aikaisemmissa kodeissa, joissa käytössä oli puupohjainen ökö, joten ei tulisi mielenkään riskeerata Aadan terveyttä tai meidän sänkyä siirtymällä puupohjaiseen hiekkaan. Hajusteetonta käytän siksi että olen huomannut että väärä tai liian voimakas hajukin voi saada kissan välttämään vessaansa, ja vessatarkka Aada menisi taas sinne sänkyyn pissille. Hajusteetonta hiekkaa meillä on tosin ihmistenkin takia, yksi lähipiiristäni on keinotekoisille hajusteilla allerginen ja voin kuvitella millaisen reaktion kyseinen ihminen saisi vierailulla, kun vaikka laventelihiekka pölyäisi joka huoneessa.

Muistan ajan kun käytettiin 90-luvun alun markettihiekkaa, ja nykyaikainen mikrohiekka on kyllä siihen verrattuna todella vaivatonta. Meillä vessat siivotaan 2-3 kertaa päivässä, suoraan kissahiekkaroskikseen, vie sen 3 minuuttia päivästä aina kerrallaan, joten en todellakaan ymmärrä sitä että jotkut valittavat kissanvessan puhdistuksesta. Vaikka lähes kaikki hiekat ovat hyviä siihen 90-luvun hiekkaan verrattuna, jotenkin sitä aina etsii parempaa, tässä nämä meillä testatut:

Compact Care Odourless, kilohinta n. 0,89

Hyvä paakku ja maltillisesti pölisevä. Vaikea sanoa pitkäaikaiskyvyistä kun on niin vähän aikaa vielä käytetty, mutta ainakin lupaavalta vaikuttaa. Ostetaan varmaan uudestaan. Hajustamaton versio tuoksuu kerrankin vain ja ainoastaan hiekalle. Todellakin rahansa väärti, jos tällä hinnalla saa toistekin mustin ja mirrin valikoimista.

Ever Clean, kilohinta n. 1,79

Oli ennen mielestäni paras hiekka. Kovimmat pissapaakut ikinä, pitää todella hyvin hajun. Merkin hajustetut versiot ovat todella voimakkaasti hajustettuja ja lopetimme ever cleanin käyttämisen kun sama haju tunki hajusteettomaan versioon ja laatu alkoi olla sen verran epätasaista, että välillä hiekka pölisi enemmän. Jos tuo pölyäminen ja voimakas haju laatuongelmat katoaisivat, harkitsisin tätä hiekkaa uudestaan, mutta suoraan sanottuna olen ihan sen verran rahasta tarkka, että tuntuu pahalta maksaa näin paljon tavarasta johon kissat kakkaavat... Ever clean maksaa kuitenkin usein enemmän kuin tuon 1,79 kilo, joka on tarjoushinta mustista ja mirristä.

Extreme Classic, kilohinta n. 0,95

Pitkäaikaisin suosikkimme, välillä tämänkin merkin hajusteeton haisee miedosti vauvantalkille, mutta ei niin paljon kuin ever clean. Hyvä perushiekka ja saa halvalla kun ostaa paljousalennuksella esim. sieltä mustista ja mirristä.

Golden Grey Odour, kilohinta n. 1,14

Faunatar-ketju myy tätä hiekkaa usein tuotakin hintaa halvemmalla, eli on myös näitä "perus"mikrohiekkoja, jotka ovat usein kohtuu halpoja, jos ostaa kun tarjouksia sattuu olemaan. Silloin tällöin tarjouksessa myös zooplussalla. En osta uudestaan, koska paakut eivät olleet yhtä kestäviä kuin extreme classicissa ja pölysi paljon enemmän.

Golden Grey Master, kilohinta n. 1,07

Edellisen merkin hajustettu "parempi" versio. Olisi muuten hyvä, mutta on hajustettu.

World's Best Cat Litter, kilohinta n. 3,07

Maissihiekka, joka pölisee aivan älyttömästi ja aiheutti maissiallergiselle kissallemme hengitysoireita. Hinta kova ja monet kissat kuulemma vierastavat tätä, koska haju on niin voimakas ja kaukana hiekan hajusta.

Primacat paakkuuntuva mikrohiekka, kilohinta n. 1,35 nettikaupasta, tarjouksina esim. halpahallista halvemmalla

Paras kokeilemani markettihiekka, tätä ollaan ostettu joskus mökillä kun ei ollut eläinkauppoja lähellä. Joskus halpahallissa ja vastaavissa tarjouksessa, mutta harvoin yhtä halvalla kuin monet eläinkauppojen paljoustarjoushiekat. Väittävät että on "luonnollisesti" hajustettu, mitä sitten tarkoittaakaan. Hinnan, epäkäytännöllisen paketin ja "luonnollisen" hajusteen takia käytämme tätä lähinnä mökkihiekkana, jos eläinkaupan kama loppuu.


Purr & Simple, kilohinta n. 2,5

Pähkinäpohjainen hiekka. Tästä on sekä pelletti- että paakkuntuva versio, en ole itse kokeillut, mutta olen hoitanut kissaa, joka käytti paakkuuntuvaa. Vaikutti pölyävyydeltään paremmalta kuin puu- ja maissipohjaiset, sekä tämä paakkuntuva pähkinähiekka on rakenteeltaan lähempänä oikeaa hiekkaa kuin pelletit tai ökö. Haju on myös lähempänä hiekan hajua, mutta en varmaan ikinä uskaltaisi riskeerata sitä että kissa vierastaa tätä. Lisäksi pähkinät allergisoivat tietenkin todella herkästi, joten vähän epäilyttää sen valitseminen kissan (ja ihmisen) jatkuvasti käyttämäksi materiaaliksi. Hintakin on tietysti aika kova.


Lisäksi olemme kokeilleet sekalaisia hiekkoja, mm.
Biokat's: pölysi, suurin osa merkin hiekoista voimakkaasti hajustettuja. 
Ökö paakkuntuva minipelletti: pölysi niin maan perkeleesti, vaikka pölyäminen hienojakoisessa puuhiekassa ei näkynyt niin selvästi kuin hiekassa. Astmaatikko kaverini kieltäytyi käymästä meillä niin kauan kuin käytämme tätä hiekkaa. Koska on puupohjainen, saattaa aiheuttaa joillakin kissoilla ongelmia.
 Cassius, rainbow, pirkka sekä moni muu markettihiekka: Kissat ovat näitä meillä aina mukisematta käyttäneet, mutta kaikki alkavat haista todella nopeasti, paakut eivät yhtä pieniä tai ehjiä kuin parhaissa mikrohiekoissa. Toimivat varmaan talouksissa, joissa on vähän kissoja tai ulkokissoja jotka asioivat paljon ulkona, ei todellakaan toimi meidän pienessä kolmen kissan taloudessa, jollei halua koko ajan vaihtaa hiekkaa. Kolmella kissalla markettihiekat olisivat myös työläämpiä ja kalliimpia, koska koko hiekka pitää vaihtaa niin usein. Itse vaihdan mikrohiekan kokonaan vain noin kolme, neljä kertaa vuodessa, koska mikrohiekasta saa paakut niin näppärästi noukittua.

Kun lukee juttuja kissoista, jotka pissaavat milloin sänkyyn ja milloin minnekin, olen kiitollinen siitä että meidän konkkaronkka käyttää aina vain hiekkaa. Kertaakaan ei ole sänkyyn tai sohvalle pissattu ja se on tietenkin tavoite jatkossakin. Turhia hiekkakokeiluja vältetään senkin takia ettei mene liian eksoottiseksi ja kissat päätä välttää vessaa, mutta jos tästä puuttui jonkin käyttämä aivan huippuhiekka, kertokaa ihmeessä. Tai jos haukuin turhaan jonkin lempihiekan, voi tottakai puolustaa omaa suosikkiaan :)

9 kommenttia:

 1. Oli kyllä kattava vertailu :)
  Meilläkin ollaan mikrohiekkaan päädytty useammastakin syystä (mm. Minttu suostuu kakkaamaan vain hienojakoiseen hiekkaan, ei esim. ököön).

  Itse olen testannu yhden pussillisen Cattiaa, joka on kyllä ihan ok hätävarahiekka, mutta häviää kilohinnaltaan esim. extreme classicin tarjoussatsille. Hajusteesta huolimatta kelpasi myös kissoille, kun oli tarpeeksi paksu kerros.

  VastaaPoista
 2. Kattava vertailu todella :) Meillä juuri alettu kokeilemaan tuota GG odouria ja olen siihen ihan tyytyväinen. Paakut ovat siinä minusta paljon kovempia kuin entisessä hiekassa. Käytimme pitkään Compact Care hajustettua hiekkaa :) Mutta alkoi rasittaa, kun paakut hajosivat ja muruja oli niin paljon :( Pitää nyt kattoa, että jos kokeilisi vielä jossai vaiheessa tuota paremmaksi kehuttua GG masteria :)

  VastaaPoista
 3. KCC: Jännä miten moni kissa sitten lopulta kuitenkin vierastaa ököä... Meilläkin on yksi kissa joka pissais varmaan aikalailla minne vaan, mutta aika moni muu kissa taas on paljon tarkempi.

  Sonja: Jännä, itse taas inhosin tuota goldenia, mutta välillä on kyllä saman hiekankin välillä paljon heittoa laadussa...

  VastaaPoista
 4. Hyvä postaus! Meillä on tällä hetkellä käytössä Extreme Classic, vaikka en ole siitä jaksanut blogissa mainitakaan. Aiemminhan meillä oli se Öko ja kohdattiin juurikin sama ongelma sen kanssa kuin Aada.

  Pähkinähiekka kyllä pisti vähän naurattamaan, en ollut koskaan kuullutkaan! Tuota Compact Care -hiekkaa voisi varmaan meilläkin joskus kokeilla, lienee aika samanlainen tuon Extreme Classicin kanssa. Minusta tuossa meidän hiekassa on kyllä jokin "hajuste" vaikka se onkin hajustamaton, ei se vauvantalkille haise mutta jotenkin raikkaalle. :D

  VastaaPoista
 5. Pähkinähiekkaa näkee eniten jos käy kissanäyttelyissä, sekä joissain lemmikkikaupoissa. Mutta ei mekään sitä olla käyttöön ottamassa :D

  EC on ehkä marginaalisesti parempi kuin compact care, mutta ei niin että oikeasti huomaisi, itse alan kallistua CC:n kannalle kun olen myös huomannut tuossa EC hajusteettomassa hajun, ja haluaisin hiekan täysin hajustamattomana...

  VastaaPoista
 6. No niin, nyt on Extreme Classic kokeilussa ja tarkan harkinnan ja haistelun jälkeen on isäntäväki hiekan kelpuuttanut. Henkilökuntakin on ainakin vielä tässä vaiheessa hiekan ominaisuuksiin tyytyväinen. Vaikuttaa lupaavalta...

  VastaaPoista
 7. No hyvä että se tärkein eli isäntäväki tykkää :D

  VastaaPoista
 8. Kiitoksia tästä postauksesta! Eksyin blogiisi ihan randomina ja mukavaa luettavaa on kerrassaan!

  VastaaPoista