maanantai 19. joulukuuta 2011

Vessaesittelyt jatkuvat: Modkat-kokemuksia

Sisustusblogeissa usein esitellään vaikka asunnon eri huoneet, meillä jatkuu vessojen esittely :D Kuten muuten Unna Tuutikillakin. Jouluvalmistelujen lisäksi vessajuttuja ilmassa vähän kaikkialla siis. Aikaisemmin tuli näytettyä meidän maalatut jättivessat, joita kissat kaikkein eniten käyttävätkin. Sen lisäksi meillä on vielä kaksi muuta, yksi perusruma ja vanha vessa, sekä tatta-daa, kaikkien ylihinnoiteltujen tyylivessojen isä, äiti ja pikkuserkku: modkat. Kissa siis hyppää tuon katolle ja menee reiästä vessaan sisään, kun kissa hyppää ulos niin hiekat karisevat pääasiassa tuohon ritilälle.Vessapostauksessa numero yksi (voi hyvänen aika, kuinka monta näitä vielä tulee...) ajattelin etten hanki tuota, mutta muutin mieleni. Modkat on yhä mielestäni vessa jota pitää "käyttää" harkiten. Vähän kauhuissani olen seurannut kun jotkut hommaavat tuota ainoaksi vessaksi 5-6 kiloisille kissoille. Mielestäni Modkat sopii hyvin rajatulle käyttäjäryhmälle, eli kissoille jotka tykkäävät vähän kiipeillä, ovat nuoria ja painavat alle viisi kiloa ja joilla on muitakin vessoja käytössä. Meillä tällaisia tyyppejä on kaksi, Aada ja Nanna. Veikkaisin että jos tuota vessaa yrittää pakottaa vääränlaiselle kissalle, voi kissa reagoida panttaamalla pissaa tai käymällä esim. matolla vähän helpommassa vessassa... Missään nimessä tuo ei mielestäni voi myöskään olla asunnon ainoa vessa, jos kissa vaikka venäyttää jalkansa, ja ihminen ei heti huomaa, tuon vessan käyttäminen on varmasti kissalle hyvin epämukavaa. Samoin en usko että vanha kissa tykkää hyppiä tuollaiseen. Tietenkin kissakäyttäjistä on varmaan myös kiva, jos kaikki kissat ovat sellaisia jotka peittävät jätöksensä. Tuonne mennään kuitenkin yläkautta, ja kaverin kakkaan ei tykkää kissakaan astua. Meillä tytöt peittävät ja ihmiset siivoavat usein vessat, joten tassuvaaraa kissoilla ei ole.

Miksi sitten hommasin tuon kaikesta huolimatta? No minua säälittää meidän Aada, joka tykkäisi pissata katottomaan vessaan, mutta kavereiden vessataipumusten takia kaikkien vessojen on pakko olla katollisia. Tuo vessakin on suljettu, mutta koska katto-osa on ritilää, niin ilma vaihtuu paremmin, ja nyt Aada käy tuolla niin että pää vain sojottaa ulos kulkureiästä. Modkat on siis lähempänä avovessaa kuin perinteiset katolliset. Toinen syy oli se että meidän tytöt eivät tykkää selvästikään käydä Aamoksen jälkeen samassa vessassa kollin pissoja haistelemassa. Aamos ei tuonne kätevästi mahdu, niin nyt tytöillä on aivan oma vessansa, vaikka kollimme olisi työpäivän aikana ruikkinut kaikissa muissa kolmessa vessassa. Valehtelisin, jos väittäisin että vessan ulkonäöllä ei ollut mitään väliä. Halusin keittiö-olkkari akselille vessan niin että meillä olisi joka huoneessa vessa ja tuo on ainoa ulkonäöllisesti sopiva, sekä pitää kaiken hiekan näppärästi sisällä. Meillä on olkkarissa lähes kaikki huonekalut 50-luvun tietämiltä, ja tuo sopii sinne ulkonäöltään aivan älyttömän hyvin. Pikainen kuva ei sitä kerro, mutta on siis helkkarin tyylikäs ja sopii ympäristöönsä kuin nakutettu.

Hankinta on ollut ihan onnistunut käyttäjien mielestä. Vaikka ihmisiä tuo mallin erikoisuus saattaa hämätä, kissat tajusivat heti tarkoituksen. Kuusikiloinen Aamos on käynyt katsastamassa paikan, muttei käytä sitä vessana, koska selvästikin pitää vessaa liian ahtaana. Eli tytöt saivat tosiaan oman vessansa. Nanna käyttää tuota tuosta vaan, ja osaa hypätä siitä ulos koskematta ritilään. Meidän akrobatiakissa siis vähän vie pois ritilän idean, mutta ei hiekka ole silti pahasti levinnyt olkkariin. Itämaisten kaltaisille siroille, mutta notkeille kissoille tuo vessa on täydellinen ja tuosta on tullutkin Nannan lempivessa. Viikon jälkeen kummatkin tytöt käyvät tuossa joka päivä useita kertoja, mutta käyttävät toki muitakin vessojamme. Kuten tätä viimeistä, punaharmaa perusvessa ihmisten harmaapunaisessa vessassa:


Tämä vessa on meidän vessoista ainoa, johon en ole tällä hetkellä erityisen tyytyväinen. En haluaisi pitää vessaa märkätiloissa, kun kaikki tietävät mitä hiekanmuruille kostealla lattialla käy... Tuo vessa ei erityisesti ihmisen silmää miellytä, vaikka vessan väreihin sopiikin. Vessa on myös aika pieni, ja vaikka tuo ei pahimmasta päästä olekaan, valuvaara on reunakohdassa tässäkin vessassa. Se nyt on toistaiseksi tuossa, koska mahtuu kätevästi hukkatilaan altaan alle ja hiekkaa ei hirveästi kulkeudu, kun se on sijoiteltu kulkuaukko seinää vasten niin etteivät kissat mitään hirmuloikkia tuolta lähtiessä tee. Jos joku vessa meiltä vaihtoon tulevaisuudessa lähtee, se on varmaan tuo.

Tämä jatkuva vessapohdinta sekä useat vessat voi tuntua hassulta, mutta kissojen vääriin paikkoihin ruikkiminen on yleisin käytösongelma, jota mieluummin ehkäisen nyt kuin siivoan myöhemmin. Meidän kissoja seuraamalla ja kissoista lukemalla on mielestäni selvää, että jos kissat saisivat päättää, lähes kaikki haluaisivat tarpeeksi ison hiekka-alan kuopsutteluun ja kaiveluun, usein enemmän kuin yhden vessan, sekä vessat paikoilla jotka ovat rauhallisia, mutta eivät liian monimutkaisissa paikoissa. Tämä blogissakin näkynyt pohtiminen onkin itselläni syntynyt siitä että välillä se mitä kissat haluavat (useita isoja vessoja, kivoilla paikoilla, paras vaihtoehto olisi lasten hiekkalaatikko keskellä olkkarin lattiaa...) ja se mitä ihminen haluaa (mahdollisimman pieni vessa jossain katseilla piilossa, sängyn alla, kaapissa, pesukoneen takana?) eivät aina kohtaa. Ihminen päättää tottakai, mutta kyllä käyttäjää eli kissaakin pitää miettiä, kun siitä karvapallosta on kuitenkin kiinni mihin pissat menevät, sängylle, matolle vai vessaan... Tai ei minnekään, jos kissa panttaa pissaa ja sairastuu. Tulin siihen tulokseen, että jos aina laittaa sen ihmisen mieltymyksen asunnon ulkonäön edelle ja tekee kaikkensa piilottaaksen yhden pikku pikku vessan ties mihin piiloon, on turha myöhemmin valittaa, jos kissa päättää että on niitä parempia ja helpompiakin paikkoja kuin toi ihmisten ehdoilla miettitty vessa (vaikkapa sohva on kivasti hollilla). Meillä on nyt kompromissivessat: useita, erilaisia, suurin osa isoja, kissojen kannalta järkevillä paikoilla, mutta ulkonäöltään edes vähän ok sekä pois kulkuväyliltä. Valitettavasti yksikään ei ole avovessa, mutta sellainenkin meillä toivottavasti joskus on.

Tähän päätän vessaesittelyn, yhtään vessaa ei olekaan enää esittelemättä ja lupaan olla jauhamasta vessoista vähään aikaan. Ehkä.

8 kommenttia:

 1. Vessa-asioista on hyvä pitää mölyä, sillä kaikille (ehkä vasta kissaa harkitseville?) lukijoille ei välttämättä tule mieleen nämä asiat. Etenkin, kun tuntuu edelleen monilla olevan se luulo, että pissa väärässä paikassa on asenteellista "mielenosoitusta" kissalta, eikä sitten tulla lainkaan pohtineeksi, olisiko kyseessä jokin ihmisen korjattavissa oleva ongelma. Pissavaivoja ei kuitenkaan kissalleen halua varmasti kukaan.

  VastaaPoista
 2. Meilläkin on neljä vessaa, joista kaksi avonaista ja kaksi kannellista, jotta jokaiselle olisi jotakin. Kissojen mielipide on myös huomioitu hiekka-asioissa, kun kisut äänestivät mikrohiekan kivemmaksi kuin puupohjaisen (jota kyllä käytetään vielä loppuun kahdessa vessassa vähitellen).

  Itsekin mieluummin siivoan niitä vessoja, kuin sijauspatjaa/sohvaa/mattoa jne.

  Meillä suurimpia ongelmia aiheuttaa avovessa kylppärissä. Lattian täplikkyydestä näkee syyn. Siksi oon harkinnut myös vähän Modkatia, mutta se on pikkasen kallis heräteostokseksi.

  VastaaPoista
 3. ella: Aadallahan on ollut kahdessa edellisessä kodissa (kolmesta) ennen meille tuloa pissausta väärään paikkaan, niin sekin on saanut miettimään näitä vessajuttuja. Meillä ja edellisessä hoitokodissa Aada ei ikinä pissannut väärään paikkaan, joten sinänsä on kiinnostavaa miten suuresti voi hutipissailijan käytös muuttuakin. Aadan historian yritän kuitenkin aina pitää mielessä, koska jos liikaa alkaa säätämään niin voihan se historia taas tulla esiin.

  KCC: Avovessan haluaisin meillekin mutta näillä mennään nyt toistaiseksi... Itseäkin pelotti jos vessa jää käyttämättä, mutta tuo Modkat on kyllä meillä saanut suuren suosian Aadan ja Nanna suhteen. Tytöt painavat tosin vain kolme ja neljä kiloa, sekä ovat siroja kropaltaan, joten se varmasti vaikuttaa. Kyllä se kuusi kiloa ja pitkä kroppa kuten Aamoksella estää tuon käytön aika hyvin. Viisikiloinenkin luulisi olevan siinä ja siinä, varsinkin jos ei ole kovin ketterä, joten kannattaa tosiaan miettiä tarkkaan. Eikös teilläkin voi kisut vieilä kasvaa, joten vaikea sanoa millaisia niistä tulee kooltaan...

  VastaaPoista
 4. Meillä on vaan kaksi vessaa tällä hetkellä. Niistä toinen on avovessa, ja sitä käyttää Törö. Pojat käyttävät kannellista versiota. 2 vessaa on vähän, ja työpäivän aikana sinne ehtiikin kertyä aika paljon siivottavaa. En vaan tiedä, mihin kolmannen vessan sijoittaisin, kun eteiseenkään ei oikein mahdu. Vessapostaus ei ole turha postaus, niin paljon päänvaivaa ne aiheuttavat :)

  VastaaPoista
 5. Hmm. Olen pitkään harkinnut Modkatin hommaamista. Omistan kaksi kevyttä poikaa, burman (pian 4 vuotta) ja venakon (pian 1 vee). Tässä epäilyttää lähinnä hajuhaitat kun ei ole kattoa, tiivis ovellinen boksi kun pitää hajut niin hyvin loitolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä ei hajuhaitta sillä tavalla ole tässä modkatissa se ongelma. Katollisen vessan huono puoli juuri on se että se piilottaa hajut, ja kissa saattaa jättää vessan käytön väliin jos hajut sitä haittaavat. Kissalla on paljon parempi hajuaisti kun ihmisellä ja se on siisti eläin, joten jos se vessa haisee ihmisen nenään pahasti, pitää vessaa siivota useammin, ei käyttää katollisia vessoja piilottamaan hajut. Meillä modkat on olkkarissa ja en ole kokenut sitä ongelmallisena. Tottakai se on ärsyttävää jos kissa vääntää kunnon tortut juuri kun vaikka tekee itselle ruokaa, mutta sitten vaan siivoan ennen ruokailua ja hajuhaittaa ei ole. Sellaista se kissan omistaminen on, ei aina niin ihanaa ;)

   Poista
 6. Hyvä kirjoitus Modkatin käyttökelpoisuudesta, kiitos! Mieli tekisi hieman kauniimpaa kissanvessaa (kun se joka tapauksessa on pakko olla tuossa eteisessä ja näkyvillä), mutta juuri tuo käyttökelpoisuus mietityttää. Olen siivonnut ihan riittävän monet pissat sängystä, kun on tullut vaihdettua hiekka uuteen tai pestyä vessa jollain tuoksuvalla pesuaineella ja nuorempi kissamies on kieltäytynyt astumasta jalallaan huussiin. Ilmeisesti on vain kokeiltava, miten omat kissat suhtautuvat tuollaiseen erilaiseen käymälään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei ole tämä vessa ehkä kaikkien juttu. Ikinä en pitäisi sitä ainoana kuten tuosta tekstistäkin tulee ilmi, meillä se on tällä hetkellä yksi neljästä ja vuodessa ei ole asia muuttunut, Aamos ei käytä vessaa vieläkään, joten ei tämä mikään viisikiloisten ja yli kissojen lempivessa välttämättä ole.

   Poista